5 korisnih saveta za održavanje računara

15 Jun 2021



1. Napravite rezervnu kopiju svojih podataka

Kada ste poslednji put napravili rezervnu kopiju bitnih podataka na računaru? Ne mislimo kada ste ste pomislili o pravljenju rezervne kopije, niti kada ste poslednji put pričali sa nekim o tome koliko je bitno imati rezervnu kopiju, već kada ste poslednji put stvarno napravili rezervnu kopiju podataka? I koliko bi ste izgubili da vaš hard disk upravo sada strada a vi nemate rezervnu kopiju podataka koji su vam veoma bitni? Razmislite o tome na sekund. OK, a sada krenite da pravite rezervnu kopiju. Ako ne znate kako, ne brinite. Ukoliko imate malo bitnih podataka na svom računaru napravite kopiju na Flash drive-u ili narežite par diskova. To je brzo, jeftino i sigurno rešenje. Drugi način je pravljenje rezervne kopije pomoću programa Foldershare koji sinhronizuje vaše fajlove između dva računara. Ako imate mogućnosti najbolje je napraviti image celog diska (potpuna kopija celog hard diska) odmah nakon pokretanja spremnog operativnog sistema sa svim potrebnim aplikacijama. Ovo vam omogućava odličnu startnu poziciju ukoliko morate da zamenite sistem, a uštedeće vam dosta vremena jer nećete morati da ponovo ručno instalirate novi operativni sistem i sve programe. Acronis True Image 11 je odličan program za ovu namenu.



2. Očistite računar od prašine

Računari su jedni od najefikasnijih sakupljača prašine. Pored ružnog izgleda i potencijalnog legla bakterija i prljavštine, prašnjav računar će blokirati toplotu i cirkulisanje vazduha, što može prouzrokovati smanjenje performansi i smanjiti životni vek računara. Najlakši način da očistite računar je pomoću kompresovanog vazduha; skinite stranicu računara, iznesite ga napolju i izduvajte prašinu. Spoljašnji deo kućišta možete obrisati krpom. Budite oprezni kada koristite usisivač jer lako mogu uništiti neku od komponenata koje su vrlo osetljive. Za sve računare, čišćenje jednom godišnje ili jednom u šest meseci je dovoljno. Pored običnog izduvavanja prašine, postoje još neki načini koje treba razmotriti: prašina se često skuplja unutar hladnjaka procesora i grafičkih kartica, tako da je poželjno i njih skinuti i očistiti ako ste u mogućnosti ili barem pomoću kompresovanog vazduha izduvati prašinu iz hladnjaka i ventilatora. Kada je stranica kućišta skinuta, uključite računar i proverite da li svi ventilatori funkcionišu. Zamenite svaki koji ne radi ili je bučan (početni znak ventilatora koji je dotrajao). Ukoliko postoji zalepljena prašina na matičnoj ploči, može se skinuti pamučnom krpom natopljenom alkoholom, koji će brzo ispariti (obavezno isključite računar iz utičnice!) Ukoliko niste sigurni oko rada sa internim komponentama računara ili sumnjate da se vaš računar pregreva, WeCare ima rešenje za vas.


3. Sredite sve kablove oko računara

Iza vašeg računara se nalaze sigurno dve stvari: brdo kablova i prašnjave utičnice. Ukoliko pomerate računa, iskoristite priliku i očistite vaš sto i pod takođe. Ovo neće povećati performanse računara ili životni vek, ali će sigurno sve biti preglednije i sređivanjem kablova smanjićete mogućnost kratkog spoja i pritisak na portovima računara. Ukoliko imate dosta periferija, razmotrite kabliranje pomoću kanalnica ili pomoću plastičnih vezica. Iskoristite priliku kada čistite sto da takođe očistite i monitor. CRT monitori se mogu čistiti sa bilo kojim sredstvom za čišćenje stakla, ali LCD monitore treba čistiti isključivo specijalnim sredstvom za čišćenje monitora.



4. Uklonite nepotrebne programe

Svakih par meseci proverite u “Add or Remove Program” interfejsu koji se nalazi u Control Panel sekciji ili Programs > Uninstall a program u zavisnosti od operativnog sistema koji koristite. Ukoliko primetite neki program koji više ne koristite, uklonite ga. Posebno obratite pažnju na Browser Toolbar-ove, besplatne igrice, i druge aplikacije koje bukvalno gutaju resurse. Budite oprezni jer se na listi mogu naći sistemski drajveri koji mogu prouzrokovati zastoj u radu računara ukoliko ih uklonite.


5. Defragmetiranje

Kada jednom očistite hard disk od nepotrebnih fajlova, odlično je vreme za defragmentaciju. Defragmentovanje diska organizuje fajlove, vodeći do bržeg rada diska i poboljšava performanse sistema. Standardni alat za defragmentaciju diska radi odlično (
Start > All Programs > Accessories > System Tools >Disk Defragmenter) ali takođe su dostupni i drugi programi za defragmentaciju.


Ukoliko imate porblem sa vašim računarom koji ne možete sami da rešite, kontaktirajte nas putem telefona
011-4500-200 ili nam pošaljite upit.
I ne brinite, jer rešenje uvek postoji!