Salvador ima planove za ''Bitcoin grad''

22 Nov 2021

U podnožju vulkana Colchagua, na jugoistoku Salvadora, trebao bi da nikne potpuno novi grad. On će biti finansiran Bitcoin-om, kriptovalutom koja je u ovoj zemlji odnedavno službeno sredstvo plaćanja, a usput će se u njemu koristiti i geotermalna energija vulkana za dodatno rudarenje Bitcoin-a.
Ovu najavu izneo je predsednik Salvadora Nayib Bukele, koji je glavni zagovornik uvođenja Bitcoin-a i pokretač svih sa njime povezanih inicijativa.


Novi "Bitcoin grad" imaće sve potrebno, rekao je Bukele. "Stambene i poslovne četvrti, usluge, muzeje, zabavne parkove, kafiće, restorane, aerodrom i morsku luku, železnicu – a sve će biti posvećeno Bitcoin-u". Stanovnici tog grada neće morati da plaćaju porez na dohodak, već samo PDV, koji će se koristiti u odnosu 50:50. Pola poreznih prihoda ulagaće se u dalju izgradnju grada, a pola za njegovo održavanje. Nikakav drugi porez se u ovom utopijskom gradu neće naplaćivati, a sve što se radi biće i potpuno CO2 neutralno.


Ova vizija je budućnost, uveren je 40-godišnji predsednik Salvadora. Da bi zaokružio celu priču, Bukele je najavio i da će njegov novi grad biti planski izgrađen u kružnom obliku, tako da izgledom podseća na novčić. Salvador, očigledno, ozbiljno računa na prihode od rudarenja Bitcoin-a, jer se procenjuje da bi izgradnja infrastrukture za ovaj grad mogla da košta oko 300.000 Bitcoin-a, po sadašnjem kursu. Bukele planira da u toj protivvrednosti izda državne obveznice i otplatiti ih rudarenjem. One će javnosti biti ponuđene već početkom sledeće godine, dok vremenski okvir za izgradnju "Bitcoin grada" za sada nije poznat.