Elon Musk: "Tesla radi na čovekolikim robotima"

18 Aug 2021

Izvršni direktor kompanije "Tesla" - Elon Musk - kaže da njegova kompanija radi na razvoju čovekolikog robota i da će izgraditi prototip tokom sledeće godine. Čovečoliki robot će koristiti Teslino iskustvo sa automatizovanim mašinama u svojim fabrikama, kao i deo hardvera i softvera koji pokreće  autopilot za pomoć vozaču u Teslinim automobilima koji imaju tu opciju.

Musk, koji je više puta govorio o svojim strahovima od odbegle veštačke inteligencije, rekao je da je Tesla Bot „namenjen da bude prijateljski raspoložen“, ali da kompanija dizajnira mašinu na „mehaničkom nivou“ tako da „možete da pobegnete od nje, i najverovatnije ga nadjačati “. Robot će biti visok oko 172cm i biće težak 125 kilograma, takođe imaće imaće ekran umesto lica. Kodni naziv za robota unutar kompanije je „Optimus“, rekao je on.


Roboti će biti dizajnirani da se nose sa „zadacima koji nisu bezbedni, ponavljaju se ili su dosadni“, piše na veb stranici kompanije, barem u početku. „Mislim da će u suštini u budućnosti fizički rad biti izbor, ako to želite, možete“, rekao je Musk.


Musk je otkrio crteže robota pri kraju događaja „AI Day“, takođe imali su scenu sa manekenima koja nažalost nije radila.