Finci na udaru opasnog virus

29 Nov 2021

Posljednjih dana užarili su se pametni telefoni finskih korisnika. Poruke dolaze jedna za drugom, a njihov broj se meri u milionima. Ko ih šalje, još nije poznato, ali poznat je razlog - žele da zaraze što više korisnika malwareom FluBot koji je skriven u porukama, odnosno koji se može preuzeti na telefon klikom na priloženi link u poruci. Između ostalog, poruke sadrže i glasovno obaveštenje u kojoj se od korisnika traži otvaranje tog linka.


Korisnicima Android-a koji zaista otvore link prikazuje se zahtev u kojem se od njih traži dozvola za preuzimanjem i instalacijom aplikacije na telefon, a oni koji daju dozvolu za instalaciju završe u problemima jer time na svoje uređaje instaliraju malware. Situacija za korisnike Apple-ovih telefona nešto je drugačija pa, ako oni kliknu na link iz poruke, otvoriće im se internet stranice sa prevarantskim sadržajem. Ovaj napad je, kako je komentarisao Reemu Makeela, izvršni direktor za bezbednost najvećeg finskog telekoma Elisa Oyj, izuzetno zabrinjavajući, najviše zbog broja poruka koje se šalju korisnicima.


Iz drugog najvećeg finskog telekoma (Telia) takođe upozoravaju na veliku količinu poruka sa malwareom koje kruže i napominju da su presreli stotine hiljada takvih poruka.Prema Bloomberg-u, ovaj napad je počeo krajem prošle nedelje, pa su iz nacionalnog centra za cyber bezbednost izdali upozorenje vezano uz napad i malware. Dok telekomi i stručnjaci za bezbednost pokušavaju da zaustave napad, što nije niti malo jednostavno, s obzirom na to da se šalju milioni poruka, korisnicima se savetuje oprez i da ne otvaraju takve poruke, odnosno pogotovo da ne otvaraju linkove u njima.