Par reči o jednoj od najprodavanijih igrica

26 Jul 2021

Super Mario je serija platformi igara koju je Nintendo napravio na osnovu Maria. Alternativno nazvana Super Mario Bros. Serija ili jednostavno Mario serija, to je centralna serija veće Mario franšize. Najmanje jedna igra Super Mario objavljena je za svaku veću Nintendo konzolu za video igre. Mnoge video igre Super Mario su na platformama koje nisu Nintendo. Postoji dvadeset i jedna slična igra i jedna igra iz više serija koje mogu, ali i ne moraju biti uključene kao deo serije.

Igre Super Mario su obično u izmišljenom Kraljevstvu gljiva sa Mariom kao glavnim likom. Često mu se pridružuje njegov brat Luigi, a povremeno i drugi članovi Mario ekipe! Igre imaju jednostavne zaplete, obično Mario spašava otetu princezu Breskvu od primarnog antagonista, Bovsera. Prva igra u nizu, Super Mario Bros, objavljena za Nintendo Entertainment Sistem (NES) 1985. godine, uspostavila je koncept i elemente igranja. Ovo uključuje mnoštvo pojačanja i stavki koje Mariju daju posebne moći, poput bacanja vatrene kugle i promene veličine.

Serija Super Mario deo je veće Mario franšize, koja uključuje i druge žanrove video igara i medije kao što su film, televizija, štampani mediji i roba.

Više od 380 miliona primeraka igara Super Mario prodato je širom sveta.