Prva društvena mreža

13 Dec 2021

Predstavljamo vam "Six Degrees", prvu društvenu mrežu. Osnovao je Andrew Weinreich u maju 1996. godine. Ova mreža je puštena na internet sledeće godine (1997) i nudila je sve funkcije koje su danas popularne, poput kreiranja profilia, dodavanje prijatelja, hobija, interesovanja, poslovnog iskustva, itd... Iako je stranica imala milione registrovanih korisnika, zbog nedostatka ljudi koji su imali internet, mreže su bile ograničene i nisu mogle da dožive svoj pun potencijal. Bilo je potrebno nekoliko godina pre nego što je infrastruktura interneta "uhvatitila" koncept društvenih mreža. 


SixDegrees je bila jedna od prvih društvenih mreža opšteg oblika nalik onima koje su danas u upotrebi, možemo slobodno reći da su oni pioniri u ovoj oblasti. Dalje su njihov primer sledili MySpace, Facebook, LinkedIn i mnogi drugi. 


Na svom vrhuncu, SixDegrees je imao oko 100 zaposlenih, a stranica je imala oko 3.500.000 registrovanih članova. Sajt je kupila organizacija YouthStream Media Networks u decembru 1999. godine za tada izuzetnu svotu od 125 miliona američkih dolara.