Sony smanjuje proizvodnju za PS5

19 Nov 2021

PlayStation 5 konzola uprkos dosadašnjim predviđanjima Sony-a izgleda ipak neće nadmašiti prodaju PS4 u prvoj godini od izlaska na tržište, jer su se prema pisanju Bloomberg-a ponovno pojavili problemi sa nestašicama čipova. Iz tog razloga Sony je svoja očekivanja od prodaje već smanjio sa 16 na 15 miliona jedinica, a moraće se jako potruditi da ostvari prodaju veću od 14,8 miliona primeraka do marta sledeće godine, kako bi skinuli PS4 sa trona.


Prema Bloomberg-ovim izvorima Sony navodno ne samo da ima problema sa snadbevanjem delova, već i sa logistikom dostave. Problemi su takođe nastali i nedostatkom bitnih delova poput čipova za napajanje.


Situacija je uticala i na druge proizvođače konzola, kao što je Nintendo i čak je pogodila lansiranje potpuno nove konzole, Valve Steam Deck-a te dovela do odlaganja na 2022. godinu.
Pored toga izvori kažu da su zbog nedostatka konzola izdavači odlučili smanjiti fokus prodaje sa igara za konzole na one za PC računare.
Do marta još ima dosta vremena pa Sony možda uspe da prebaci prodaju PS4 konzole u prvoj godini od lansiranja, ali ova vest se sigurno ne dopada onima koji su mislili da kupe PS5 za predstojeće praznike jer je pitanje hoće li doći na vreme do svog gaming hardvera.