Youtube ukida dislajkove!

8 Nov 2021

YouTube je još u martu počeo sa testiranjem skrivanja prikaza broja dislajkova na pojedinim video zapisima, ali prema kompanijinom službenom saopštenju, sada su odlučili proširiti tu odluku na celu platformu.
"Broj dislajkova činimo privatnim na celom YouTube-u, ali dislajk dugme neće nestati. Ova promena počeće da se uvodi postepeno ali sigurno", saopštili su iz YouTube-a, ističući da će broj dislajkova od sada služiti u svrhe privatnih povratnih informacija, a ne za javnu sramotu.

Naime, iz YouTube-a navode da će ovom promenom sačuvati kreatore od "dislajk napada i uznemiravanja" i da će tako promovisati "interakcije pune poštovanja između gledatalaca i kreatora"."Želimo da stvorimo inkluzivno okruženje puno poštovanja u kojem kreatori imaju priliku da uspeju i osećaju se sigurno. Ovo je samo jedan od mnogih koraka koje preduzimamo da bismo nastavili da štitimo kreatore od uznemiravanja. Naš posao nije završen i nastavićemo još ulagati", zaključuju iz YouTube-a.Društvene mreže još su pre eksperimentisale sa sakrivanjem "ocena" na platformama, pa tako korisnici Instagram-a i Facebook-a od maja mogu ukloniti prikaz broja lajkova, kako bi se, prema navodima kompanije, u potpunosti mogli usredotočiti na sadržaj koji gledaju.

Lepo je videti da jedna platforma brine za svoje članove, ali sudeći po nekim komentarima na ovu temu reklo bi se da korisnici misle da je ovo cenzura. Jedno je sigurno a to je da YouTube čvrsto stoji iza ove odluke i da je ona neizbežna.