Zoom počeo da testira prikaz reklama

24 Nov 2021

Zoom je započeo testni period prikazivanja reklama korisnicima koji njegove usluge koriste besplatno. Reklame se prikazuju u browseru nakon završetka razgovora, a vidljive su samo nakon razgovora čiji su domaćini drugi Basic korisnici. Testiranje prikazivanja reklama je ograničeno na određene zemlje. Kompanija je promenila svoja pravila o privatnosti kako bi bila kompatibilna novitetom.


Zoom neće koristiti sadržaj sa sastanaka, webinara i chatova za "marketing, promocije i oglašavanje treće strane". Partneri kompanije za oglašavanje bi mogli koristiti kolačiće za praćenje aktivnosti korisnika na Zoom-ovoj web stranici, ali se oni mogu blokirati putem Zoom-ovog alata za upravljanje kolačićima. Zoom očekuje da će mu program reklamiranja "omogućiti da podržava investicije i nastavi da pruža "Basic" korisnicima pristup platformi". Basic korisnici mogu učestvovati u neograničenom broju sastanaka, ali su limitirani na 30 minuta poziva jedan na jedan i na 40 minuta grupnih sastanaka.


Takođe, nemaju nikakav cloud servis za skladištenje snimaka sastanaka niti pristup opcijama kao što su transkripte. Zoom je postao ključni alat za milione korisnika kada se masovno radilo od kuće zbog pandemije koronavirusa. Mnogi su odabrali besplatni plan jer nudi solidne mogućnosti. Zbog toga ne traba biti čudno to što se Zoom okrenuo reklamama, koje bar za sada nisu nametljive i poštuju privatnost korisnika.