Epic Games priznao da je ”pozajmio” ideje od Among Us

15 Oct 2021

Teško da neko može da odgovori koliko se zapravo originalnih sadržaja nalazi u Fortnajtu. Pre par meseci Epic je lansirao novi Fortnajt mod pod nazivom Imposters, a gejming zajednici i kreatorima indi igre se učinilo da su nešto slično već negde videli. Iako je prošlo određeno vreme od ubacivanja ovog moda u igru, Epic Games je tek sad priznao da su inspiraciju za ovaj mod dobili od igre Among Us studija Innersloth.

Imposters mod se pojavio u Fortnajtu ovog avgusta i odmah je privukao pažnju upotrebom različitih mehanika i ideja koje su već viđene u igri Among Us. Nekoliko članova Among Us razvojnog tima je prozvalo kompaniju, a neki su čak bili uvređeni koliko mod liči na njihovu kreaciju. Epic je konačno javno priznao u objavi vezanoj za novi Fortnajt apdejt da je ”inspiracija” došla iz Among Us, ali reference i dalje ne postoje u samoj igri.

U avgustu je Among Us programer objavio na Twitter mreži sličnosti između njihove mape i Impostors mape, i sarkastično prokomentarisao da su makar zamenili Electrical sobu i Medbay i povezali Security sa Cafeteria-om. Čak je i komjuniti direktorka izrazila žalost zbog ove situacije i zapitala se da li ima poente kreirati originalne priče i sadržaje.

Sam nastanak Fortnajta se vezuje za kontroverze i sličnosti sa PUBG igrom, tako da je Epic Games odavno poznat po ”pozajmljivanju” ideja iz drugih igara. Igra se i ovako sve više udaljava od koncepta video igre i funkcioniše kao jedna velika reklama za poznate franšize, umetnike i ličnosti koji žele da se približe mlađoj publici. Voleli ga ili ne, Fortnajt je stvarno jedinstven slučaj u gejming univerzumu.