Instagram razmatra opciju pretplate

17 Nov 2021

Za većinu društvenih mreža i komunikacionih platformi primarni način zarade bio je oglašavanje. Ali kompanije poput Mete (podsetimo, to je novo ime Facebook-a), Twitter-a i drugih eksperimentšu i sa novim načinima ostvarivanja prihoda, a jedan od tih načina jeste naplata pristupa sadržaju, odnosno uvođenje pretplate.


Svima je jasno da bi uvođenjem nekakve opšte pretplate za sve korisnike platforme brzo izgubile veliki broj korisnika, pa je ideja korisnicima omogućiti uvođenje pretplate za neki sopstveni dodatni sadržaj.U takvom slučaju korisnici plaćaju pretplatu samim korisnicima, a platforme uzimaju svoju proviziju. Tako nešto je najavio Twitter, a uskoro možemo očekivati i od Instagram-a. Naime, u poslednjoj nadogradnji aplikacije za iOS i Android pojavila se nova mogućnost kupovine unutar aplikacije nazvana Instagram Subscriptions, odnosno pretplata unutar Instagram-a.


Službeno iz Mete još ne govore o toj opciji i ona još nije dostupna (pojavila se samo u verziji za korisnike u SAD-u), ali prema pisanju tehnoloških medija, nova opcija je usmerena prema kreatorima sadržaja na toj mreži. Oni će u budućnosti sadržaj koji objavljuju moći da naplaćuju, a korisnicima će biti dostupne dve opcije mesečne pretplate - u iznosi od 0,99 i 4,99 dolara.Ovime se otvara mogućnost svim kreatorima - bilo da je reč o influenserima, pevačima, glumcima i drugim osobama sa većim brojem pratilaca da počnu da zarađuju dodatni novac na Instagram-u.


Službeno još ništa nije objavljeno tako da nije poznato ko će sve imati priliku da uvede pretplatu na svoje profile, odnosno koliko će broj pratilaca osoba morati da ima da bi počela da zarađuje od pretplate.