Predstavljeni iPhone 13 Pro i Pro Max

22 Sep 2021

Nova serija Apple telefona, poseban akcenat stavlja na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max.

Razumljivo, u pitanju su njihovi najjači i najskuplji modeli. U zavisnosti od  kapaciteta memorije, iPhone 13 pro od 128GB koštaće 999 dolara dok će za isti model sa 1TB memorije biti potrebno izdvojiti 1699 dolara. Veći model iPhone 13 Pro Max skuplji je 100 dolara skuplji za svaku verziju memorije pa je i ujedno najskuplji Apple telefon ikada - koštaće 1799 dolara. Naravno, to je cena za američko tržište, kod nas očekujte da bude i do 300 dolara skuplje.

Oba telefona imaju OLED ekran iste veličine kao prošle godine 6,1 inča i 6,7 inča. Novitet je to da sada imaju opciju za osvežavanje ekrana od 120 Hz koji većina Androida ima već prethodnih godinu dana, neki čak i dve.

Tu su su nove-stare kamere, odnosno sistem trostruke kamere je doživeo određena poboljšanja. I dalje se nalazi u obliku kvadrata u gorenjem levom ćošku koji je prilično ispupčen. Najviše je unapređena ultraširokugaona kamera koja pruža podršku za slikanje pri slabiem svetlu a telefoto sočivo sada ide i sa 3x zumom, 6x optičkim zumom i to kod sva tri sočiva. Takođe, sve tri kamere imaju noćni mod, a tu je i novi makro mod kao i makro mod za slikanje iz velike blizine, do 2cm.

Sve u svemu, Apple kao i do sada nije prikazao ništa preterano inovativno, iz godine u godinu glavni adut ovog renomiranog svetskog brenda jeste povećanje kapaciteta interne memorije kao i sitne korekcije kamere.