PayPal kupuje Pinterest?

15 Nov 2021

Društvena mreža za kreativce i razmenu ideja, Pinterest, navodno je u pregovorima o prodaji velikom internet servisu za sprovođenje digitalnih plaćanja, PayPal-u.
Prema informacijama koje su saznali američki mediji, vrednost akvizicije mogla bi da se kreće od 39, pa sve do 45 milijardi američkih dolara. U slučaju da se ova akvizicija sprovede po toj ceni, bilo bi to najveće preuzimanje u područiju društvenih mreža do sada – trenutni rekord drži Microsoft koji je za preuzimanje LinkedIn-a pre pet godina platio 26,2 milijardi američkih dolara.


Pinterest, kao i ostale društvene mreže, poslednjih godina beleži rast interesa korisnika za kupoprodajom stvari koje se na mreži mogu predstavljati i oglašavati. Isto tako, primetan je porast broja i dosega influensera koji su takođe zainteresovani za monetizaciju sadržaja, pa integracija PayPal-a u Pinterest itekako ima smisla.Prema pisanju Reutersa, PayPal je Pinterest-u ponudio preuzimanje zamenom deonica, a nadaju se da će ovi to prihvatiti. Iz dve kompanije za sada nema službenog saopštenja niti ikakve potvrde da se o preuzimanju pregovara.Bez obzira na to, cena deonice Pinterest-a je, samo zbog neslužbene objave o mogućem preuzimanju, na berzi porasla za preko 12%.


Kao što to obično u akvizicijama biva, dok vrednost deonica kompanije koja bi trebala da bude preuzeta raste, vrednost preuzimatelja obično pada. Tako je bilo i ovog puta, pa je deonica PayPal-a na berzi zabeležila pad vrednosti od oko 5%.Osim što će možda dobiti i novog vlasnika, Pinterest će sigurno dobiti i novog kreativnog direktora.
Dosadašnji vršilac te funkcije, Evan Sharp, nedavno je objavio kako će napustiti društvenu mrežu kojoj je i suosnivač, kako bi se priključio dizajnerskom kolektivu LoveFrom, bivšeg Apple-ovog šefa dizajna Jonyja Ivea.